Boeiende nascholing rond Energetic Cycle of Breath

Boeiende nascholing rond Energetic Cycle of Breath

15:44 door Paul Houkes

Uitdagend vinden ze het. Maar ook ontzettend leuk en eervol. Marianne Verhoeff, Catharina de Boer en Nina Pennock geven op 1 maart een nascholing voor therapeuten, Ademkracht. Dat is een workshop waarin wordt gewerkt met de Energetic Cycle of Breath. De nascholing is een voortzetting van de training ‘Levensluchtig’, ontwikkeld door Marjolijne van Buren-Molenaar. 

marianne catharina nina

Marianne Catharina en Nina zetten de training 'Levensluchtig' voort.

Marjolijne gaf deze training in de afgelopen jaren al zes of zeven keer. Dat was telkens een driedaagse workshop in Meddo, voor therapeuten en cliënten gezamenlijk. De therapeuten begeleidden de cliënten met de intensieve ademmethode en ontvingen tijdens de drie dagen supervisie op hun werk, en voor de cliënten was de workshop een prachtige kans om door middel van het ademwerk stappen te zetten in hun ontwikkeling.

Marianne, Catharina en Nina hebben de training van Marjolijne verschillende keren meegemaakt: als ademend cliënt, als begeleidend therapeut én als assistent. Ook dit jaar assisteerden ze weer tijdens ‘Levensluchtig’.  Maar dat verliep iets  anders dan verwacht. Want bij het begin van de training zei Marjolijne tegen hen: "Ik wil ermee stoppen en ik wil de workshop graag aan jullie drie overdragen!" 

Marianne: "Ja, dat was bij de start van de workshop in de zomer, toen we weer samen assisteerden. Dus we hadden drie dagen om aan het idee te wennen...”

'Hoe neem je je eigen kleur
mee in het programma?'

In de periode na de zomerworkshop hebben de drie geregeld samen overlegd op welke manier ze de training zouden voortzetten. Nina: "Het is een enorm cadeau om dit te mogen doen. Het is een mooie workshop, die we dan ook eer aan willen doen. Maar het is wel puzzelen geweest: hoe gaan we dat dan doen in een nieuwe vorm, we zijn allemaal onze eigen persoon, dus hoe neem je je eigen kleur dan mee in het programma? Daar hebben we best wel wat in onderzocht en uitgeprobeerd."

Om er goed in te komen om nu zelf de leiding te hebben, besloten Marianne, Catharina en Nina om te beginnen met een workshop van één dag, Ademkracht dus. Maar wel houden ze de basis van de training van Marjolijne overeind. Therapeuten en cliënt-deelnemers zijn dus tegelijkertijd aanwezig, waarbij de therapeuten met een leervraag kunnen werken en supervisie krijgen, en de cliënten ademsessies ontvangen en een integrerend lijfwerkprogramma.

Marianne: |Wel een verschil is dat we aan de deelnemende therapeuten vragen om een eigen cliënt mee te nemen. Bij de training van Marjolijne konden ook mensen van buiten inschrijven. Misschien dat we dat in de toekomst weer herstellen en we gaan er zeker naar kijken om er dan ook weer drie dagen van te maken."

ECoB

Energetic-CycleCollega’s die zijn opgeleid bij Bodymind, weten precies waar het over gaat bij de Energetic Cycle of Breath. Maar er zijn ook veel collega’s opgeleid bij andere instituten, die er niet zoveel ervaring mee hebben of er zelfs nog nooit van hebben gehoord.

De ademmethode, ook wel afgekort als ECoB, is ontwikkeld door de Amerikaanse arts en therapeut Jack Painter. Hij introduceerde de Energetic Cycle ook in Nederland, waar hij samen met Rashma Shaeffer de ECoB doceerde tijdens de opleidingsblokken van Bodymind.

Painter ontwikkelde een methode om zijn cliënten te begeleiden langs verschillende, duidelijk te onderscheiden stadia in de ademsessie, van Secure Breath en Nurturing Breath naar Exploring Breath, Free Breath, Excited Breath enzovoort. De interventies van de therapeut werden steeds aangepast aan de verschillende stadia. Later koppelde hij deze stadia aan de karakterstructuren, die waren benoemd door Wilhelm Reich. Tegenwoordig wordt vaker gesproken over karakterstijlen. Ze spelen nog steeds een rol bij het begeleiden van cliënten in deze methodiek.

Ook in de workshop Ademkracht van Marianne, Catharina en Nina wordt de ECoB gekoppeld aan de karakterstijlen met de specifieke interventies die daarbij horen door de therapeut. Dat is dan ook precies waar de therapeut in wordt getraind tijdens de workshop.

Catharina: "Het werken met ademsessies in je praktijk, als je dat alleen maar in je opleiding hebt gedaan, dat is best een hele stap. Verder willen we ook de lichtheid en de creativiteit van het ademen laten ervaren, zodat je door er samen met collega’s mee te werken  ontdekt hoe het ook kan. We willen collega’s laten zien dat je het gemakkelijk zelf kunt toepassen, en dat het zo’n mooie methode is om uit je hoofd en meer in het lijf te zijn."

Onder de radar

flyerHet betoog van Catharina is voor Nina uit het hart gegrepen. Die zegt: "Ik denk dat we alledrie wel een passie hebben hiervoor, omdat je met deze methode een beetje onder de radar door kunt vliegen. Het is zo’n fijne methodiek om in je praktijk in je rugzak te hebben en om die in te kunnen zetten. Maar mét dat je een beetje onder de radar door vliegt, wordt het ook spannend. Je weet vantevoren als therapeut niet wat er allemaal gebeurt in een ademsessie. Je kan wel een bepaalde intentie hebben, maar vaak gaat het ineens een andere richting uit dan je had bedacht. Daar niet van schrikken maar juist het plezier daarin te zien, dat is echt de insteek van deze dag, om daarmee wat meer voeding te geven aan de deelnemers."

De Energetic Cycle of Breath mag dan ontwikkeld zijn door Jack Painter, de methodiek is in de loop der jaren door Marjolijne van Buren en stafdocent Margaret Harten van Bodymind verfijnd en concreet gemaakt door er woorden aan te geven, als methode die je als therapeut kunt leren. Marianne: "Margaret zegt dat zo mooi: het is gewoon een ambacht, het is een vak dat je kunt leren."

De workshop Ademkracht is zeer geschikt voor collega’s die ooit het ademwerk hebben geleerd in de opleiding en die hun vaardigheden weer willen opfrissen, maar ook voor therapeuten die hun opleiding hebben gedaan bij andere instituten en misschien nog geen of heel weinig ervaring hebben met het ademwerk. De training wordt gegeven op 1 maart 2025 bij Vianell in Utrecht. 

Paul Houkes

Hier kun je de flyer over de
workshop downloaden.

Sluiten