Praktijkprofiel Nicole van Dorsten


Een driejarige opleiding in Amsterdam  tot hypnotherapeut heeft Nicole aangezet om het pad van therapeut te gaan volgen. “Ik heb in 2000 mijn diploma hypnotherapie gehaald en ben toen bij de Academie voor Psychotherapie als studiebegeleider en leertherapeut gaan werken. Deze positie gaf mij ook de kans om als opleider de opleiding voor integratief volwassenentherapeut te volgen. In 2000 ben ik in Delft mijn eerste praktijk gestart. Best spannend om dan aan de slag te gaan. Vier jaar later ben ik samen met andere hulpverleners (regulier en complementair) in een gezondheidscentrum gaan samenwerken. In dat centrum werd ik behandelcoördinator en uiteraard behandelaar. Een fijne samenwerking. Na acht jaar ben ik naar Rijswijk gegaan en heb ook weer samen met anderen een eigen gezondheidscentrum opgezet.”

Op mijn vraag wat samenwerking oplevert zegt Nicole: “Nou vooral veel kennisdelen en het gemak van cliënten doorverwijzen naar collega therapeuten. Soms is er een client die ook lichaamswerk of juist iets heel anders nodig heeft. Je weet dan direct wat de andere collega’s te bieden hebben. Dan is de doorverwijzing snel gemaakt.”

Je geeft aan dat de keuze om een opleiding relatietherapie heel goed is geweest? Wat maakte dit zo goed voor jou?

“Ik merkte dat ik kracht voel in de gesprekken met twee mensen die hun relatie willen verbeteren of onderzoeken. Vooral met jongvolwassenen is het erg leuk werken. Zij staan heel open en willen graag! Dat geeft mij ook weer veel energie. Vaak is het zo dat de vrouw het initiatief neemt en de man meesleept. Het is dan heel belangrijk om juist met de man een goed rapport op te bouwen. Het moet niet zo zijn dat hij zich aangevallen voelt door twee vrouwen. Dus daar zet ik eerst sterk op in. Daarna worden beider behoeftes binnen de relatie onderzocht en besproken. Daar komen mooie dingen uit. Daar word ik zelf ook heel blij van. Ik wil mensen een veilige omgeving bieden en een goede methodiek toepassen. Verder is je eigen persoon natuurlijk heel belangrijk en het toepassen van werkwijzen die bij je passen.  Bij relatietherapie vind ik EFT (Emotionally Focussed Therapy) erg prettig.” Zoek je ook samenwerking op met andere therapeuten?

“Ja ik merk dat ook bij relatietherapie het goed is om breder te kijken. Bijvoorbeeld wanneer er kinderen of jongeren in het spel. Ik werk met kinder- en jongerentherapeuten in de omgeving samen om door te kunnen verwijzen als dat nodig is. Ik blijf breed kijken naar een probleem. Ook integratief werken en de hele mens blijven zien blijft noodzakelijk. Samenwerken in trainingen of speciale coachtraject (zoals met Erik Ivo bij Happy&Zo) was ook zeer aangenaam.

En de toekomst? Hoe ziet die eruit?  Ik word selectiever in hoeveel dagen ik werk, hoeveel cliënten ik nog wil hebben en welke? De focus op relatietherapie voor jongvolwassenen is een bewuste keus. Ik zoek naar werk waar ik zelf energie van krijg. Stoppen met de praktijk mmh.. ik weet nog niet. Ik denk dat ik altijd wel iets blijf doen en altijd wel iets vindt om me voor in te zetten. Vrijwilligerswerk kan en reizen natuurlijk ook. Werken als therapeut daagt me nog erg uit, dus blijf ik het nog wel een tijdje doen.”

Heb je nog tips? “ Ik ben zeer geïnspireerd door Irvin Yalom Ik heb laatst nog een interview met hem gezien. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft hij sparkelen. Het boek “Houd me vast” van Sue Johnson geeft bij relatietherapie ook mooie ingangen. Kan ik zeker aanraden.”

Yvon Schuler

Praktijk voor Psychotherapie, Hypnotherapie en Relatietherapie
van Nicole van Dorsten te Rijswijk

Zie:  www.nvandorsten.nl
en    www.gezondheidscentrumrijswijk.nl