Praktijk profiel 4


Praktijk Profiel

Naam Praktijk: Praktijk- Eigenwijs

Praktijkhouder: Linda ter Elst

Praktijk honden: Buddy’s Sam & Pip

Locatie(s): Noord Holland

Haarlem: Jansweg 43 zwart

Overveen: Landgoed Duinlust, Duinlustweg 16

Website : www.praktijk-eigenwijs.nl

 

Linda is lid sinds de VVVK samen is gegaan met de VIT. Ze heeft zich ook aangemeld voor bestuurstaken, dus zeker een reden een praktijk profiel met haar te maken. Al zeventien jaar werkt Linda als therapeut in haar eigen Praktijk-Eigenwijs. Zij was daarvoor enkele jaren verpleegkundige op de kinderoncologie beenmerg transplantatieafdeling van het LUMC. Toen zij zelf ernstig ziek en rolstoelafhankelijk werd (door diepe dalen in mijn leven heb ik veel geleerd) heeft ze moeten omschakelen.

Toen Linda haar werk bij het ziekenhuis noodgedwongen moest staken, heeft ze een aantal jaren nodig gehad om haar ziekte te overwinnen; vastbesloten om wanneer het mogelijk was, weer met kinderen te gaan werken. Op haar website wordt duidelijk dat zij heel diverse opleidingen heeft gevolgd. Haar start tijdens het herstel van haar ziekte begon met NLP. Wat haar mooie inzichten over zichzelf en haar (afweer;)patronen heeft gebracht. De 3- jarige opleiding tot integratief Kinder- en jeugdtherapeut heeft haar laten zien dat systeemgericht werken erg belangrijk is. Vandaar dat ze ook scholing op systemisch werk, ouderbegeleiding en gezins- en relatietherapie intensief heeft opgepakt.

Op haar website heeft Linda het volgende staan: Praktijk-Eigenwijs werkt vanuit de oplossings- gerichte visie met de focus op de mogelijkheden, de talenten. Wanneer je zicht krijgt op je mogelijkheden, kun je de drempel, de blokkade opheffen en kom je in je kracht te staan en bij de keuzes. Linda geeft psychosociale therapie, coaching individueel aan kinderenjongeren(jong) volwassenen en systemisch in parallelproces aan de ouder(s) of aan het gezin. Ook verzorgt ze als trainer training op maat voor het onderwijs en de jeugdhulpverlening.

Naast haar praktijkwerkzaamheden heeft Linda verschillende acties ondernomen. Ze heeft haar opleiding traumawerk onder leiding van Frank Pucelick  /Meta International in St Petersburg en Kiev afgerond en geeft sinds enkele jaren intensief en landelijk informatie en therapeutische begeleiding aan gezin en partner van de veteraan met diagnose PTSS. In samenwerking met medewerkers van Defensie werd een stichting opgericht. Hierin wordt maatgericht ondersteuning geboden voor het hele gezin en samengewerkt door verschillende expertises waarin krachten worden gebundeld. We hebben grote plannen voor de toekomst!

Kinderen/Jongeren staan onlosmakelijk verbonden met hun context, dus is een flexibele en systeemgerichte aanpak noodzakelijk. Met de inzichten vanuit de afgelopen jaren ontwikkelde Linda de methode “want jij maakt het verschil” waarin parallel werk op therapeutisch niveau verwerkt is in een compleet pakket op maat voor zowel de kinderen, de ouder (eventueel met PTSS) en partner en het gehele gezin.

Praktijk-Eigenwijs is gevestigd in Landgoed Duinlust in Overveen. Dit is een geweldige plek om op een ontspannen manier met cliënten zowel individueel als partners en gezinnen te werken. De locatie leent zich ook voor wat langere sessies, zodat echt de diepte in kan worden gegaan.

Daarbij spelen de goed getrainde hulphonden Sam en Pip (door Linda de buddy’s genoemd) ook een mooie rol. Ze breken door hun aanwezigheid vaak iets open tijdens de sessies. Zij zijn er en doen in opdracht mee als het aanvullend nodig is.”

Linda wil de komende periode actief bij de begeleiding ook andere instanties betrekken. Het blijkt helaas niet echt makkelijk en vraagt een lange adem om bijvoorbeeld intensief mantelzorg te geven aan een zieke partner met bijvoorbeeld PTSS en zorg te dragen voor je kinderen. Het streven is werken in mogelijkheden en combineren van goede hulp door met meerdere instanties samen aan de slag te gaan. Deze samenwerking vraagt afstemming en is toe aan een doorbraak. Een plek oprichten waar mensen laagdrempelig binnen kunnen stappen voor hulp.

Op mijn vraag welke casus nog vers in haar geheugen ligt, geeft Linda aan: “Ja een casus van een meisje dat om onverklaarbare reden niet kon lopen en in een rolstoel was beland. De kinderarts wilde dat ik eens mee keek. Door mijn medische achtergrond worden door arts of medisch maatschappelijk werk soms vragen gesteld.

Deze keer was het heel bijzonder. Er was medisch gezien geen aannemelijke reden dat het meisje al geruime tijd echt niet kon lopen…Omdat ik een lange tijd ziek was en daarvan een tijd ook in een rolstoel doorgebracht heb, zei ik tijdens de tweede sessie waarin haar vader even naar buiten was gegaan fluisterend tegen het meisje…”Jij zit in groep 8, je danst graag en je wilt naar de nieuwe school…dan moet er wel een heel belangrijke reden zijn dat je niet meer kunt lopen?” Ze antwoordde verdrietig en met net zo’n zachte stem: “ja, want papa en mama zijn heel vaak boos…en als ik niet meer ziek ben en uit de rolstoel kom, dan gaan ze scheiden”.

Na gesprekken met de ouders (uiteraard met toestemming van het meisje, maar zonder haar aanwezigheid) werd duidelijk dat dit inderdaad speelde. Door in samenwerking met de kinderarts de ouders te laten zien wat de angst voor pijn en blokkade teweegbracht werden pijnlijke knopen tussen ouders doorgehakt en werd verandering voor het meisje mogelijk.

Groots denken en met aandacht voor de innerlijke wijsheid van de mensen (groot en klein) zoeken naar mogelijkheden, werkt Linda ook in hele complexe cases vanuit de basis dat alles met aandacht stap voor stap helder wordt. Dat de gezinsdynamiek en loyaliteit binnen het systeem inzicht vraagt om de verandering teweeg te brengen. Dat vindt ze ook inspirerend en geeft haar veel energie.

Wil je zien hoe Linda werkt? In de volgende YouTube weergave kun je het zelf zien.

We zullen Linda zeker vaker vanuit haar nieuwe bestuur rol gaan meemaken.

 

Yvon Schuler